• Wetenschappers hebben een vibrerende pil ontwikkeld, die in de toekomst zou kunnen helpen om af te vallen.
  • Door het getril van de pil stuurt je maag een signaal naar je brein dat het tijd is te stoppen met eten.
  • Volgens onderzoekers van het MIT eten dieren tot 40 procent minder bij experimenten met de pil.
  • Lees ook: 3 manieren waarop je meer kan eten en toch kan afvallen, volgens diëtisten

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard hebben een vibrerende pil ontwikkeld, die moet gaan helpen om af te vallen. Door de trillingen van de pil worden receptoren in je maag geactiveerd die een signaal naar je brein sturen dat het tijd wordt te stoppen met eten.

Dieren die twintig minuten voordat ze gingen eten de pil kregen, aten tot 40 procent minder. Verder onderzoek moet uitwijzen of de pil veilig is voor mensen, maar dan zou het een effectieve technologie kunnen zijn in de strijd tegen obesitas.

“Iemand die af wil vallen en zijn of haar eetlust onder controle wil krijgen, kan voor elke maaltijd zo’n pil innemen”, zegt hoofdonderzoeker Shriya Srinivasan. “Dat is heel interessant, omdat het een manier is met minimale bijwerkingen ten opzichte van andere farmaceutische behandelingen.”

Trillende pil in je maag om af te vallen

De capsule is ongeveer net zo groot als een multivitaminepil en wordt door een klein batterijtje van energie voorzien.

Als de pil de maag bereikt, lost het gelatineachtig membraan dat er omheen zit op en dan wordt het trillende motortje geactiveerd. Die vibraties zorgen ervoor dat zogeheten mechanoreceptoren actief worden, aangezien die reageren op mechanische druk of vervorming.

De vibrerende pil van MIT.
De vibrerende pil van MIT.
MIT News

"Voor veel mensen zijn effectieve behandelingen voor obesitas erg duur. Ons apparaatje kan op grote schaal worden geproduceerd voor een relatief lage prijs", zegt Srinivasan. "Ik denk echt dat dit een ommekeer kan zijn voor de behandeling van mensen die geen toegang hebben tot alle duurdere opties die momenteel beschikbaar zijn."

De huidige versie van de pil blijft na inname ongeveer 30 minuten trillen en verlaat het lichaam na vier tot vijf dagen via het spijsverteringssysteem. De wetenschappers willen kijken of het mogelijk is de pil voor langere tijd in de maag te houden en draadloos in- en uit te schakelen.

LEES OOK: Een kat als huisdier kan bij kinderen de kans op schizofrenie vergroten vanwege parasiet, volgens nieuw onderzoek – besmetting leidt echter zelden tot zware ziekteverschijnselen